Щракват гривни на 250 затворници

Съвсем скоро 250 осъдени затворници ще се сдобият с електронни гривни. Това ще са лишени от свобода, които работят на външни обекти, хора под домашен арест и осъдени на пробация.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която беше изслушана в парламента по темата за подобряване на условията в затворите.

Министър Цачева подчерта, че 198 служители вече са обучени за работа с устройствата за проследяване. Обществената поръчка за електронните гривни също е факт и вече са на финала на проекта.

Цачева обаче призна, че броят на устройствата е недостатъчен, тъй като близо 8000 са лишените от свобода у нас.

На дневен ред за министерството е и изграждане на нов затвор в София, за който по Норвежкия финансов механизъм са осигурени 32 милиона лева.

Министър Цачева се обърнала и към министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната дали не може те да предоставят свободни терени. Двамата й колеги откликнали. „В момента сме на етап обсъждане, но въпросът е в дневния ни ред“, каза още министър Цачева.

Ще се осигури изграждането на нов учебен център за служителите в местата за лишаване от свобода с капацитет 100 души. А новият корпус на затвор трябва да побира 400 лишени от свобода.