Щетите от урагана „Флорънс”: 5 жертви, 1.7 милиона евакуирани и 800 хил. без ток

Ураганът „Флорънс” взе пет жертви в щата Северна Каролина преди да отслабне до тропическа буря. Стихията удари вчера сутринта атлантическото крайбрежие на САЩ. Евакуацията засегне 1.7 милиона човека в региона.

Сред жертвите има майка с малко дете, които са загинали, след като дърво пада върху къщата им.

Двама мъже на 70 годишна възраст. Единият е бил убит докато се е опитвал да свърже електрически генератор, а за смъртта на другия са виновни силните ветрове.

Една жена почина, след като получи инфаркт, за съжаление линейката не успя да стигне до дома и навреме, тъй като дървета са блокирали улицата стигаща до дома ѝ.

Националният център за ураганите в Маями снощи съобщи, че силата на „Флорънс” е намаляла до тропическа буря, но предупреди, че все още се очакват животозастрашаващи пориви на вятъра и катастрофални наводнения в части от Северна и Южна Каролина.

Центърът на „Флорънс” вече е на около 45 км североизточно от Мъртъл Бийч, Южна Каролина, с постоянна скорост на вятъра 110 км/ч.

 Прогнозата е за значително отслабване на стихията през уикенда и в началото на седмицата, докато Флорънс навлиза навътре в сушата все по-бавно, поради което се очакват проливни дъждове дни наред.

Властите съобщиха вчера, че около 800 000 потребители – домакинства и бизнеси, са останали без ток.

„В сряда ни евакуираха в местна гимназия, където заедно с още около 400 души прекарахме нощта”, пише български студент, който се намира в Северен Мъртъл Бийч .

„За нас се грижеха екип от професионалисти по подобни бедствия, като получихме храна и вода. След това новините за урагана бяха, че в нашия район ще бъде по-слаб и бяхме приютени в магазина, в кото работя. Тук съм заедно с още щестима българи, шестима румънци, едно момиче от Черна гора и по едно момче от Косово и Молдова. Спим на пода в залата за срещи на втория етаж, но е по-удобно отколкото на пода в коридора на гимназия.

Разбира се, късметлии сме, че не се намираме в Северна Каролина, където положението е най-зле. Надявам се в следващите 2-3 дена всичко да отмине.”

Очаква се президентът Доналд Тръмп да посети следващата седмица районите, засегнати от урагана, но след като бъде установено, че посещението му няма да попречи на спасителните или възстановителни операции, уточняват от Белия дом.уранаг

- реклама -