Китай

Ще застанат ли ЕС и Китай заедно срещу САЩ?

Китай получи подкрепата на ЕС в своята търговска война със САЩ. Доста вероятно е тази подкрепа да въвлече съюза в търговския конфликт, като това ще се усети навсякъде по света.

Европейският съюз споделя много от недоволствата на Вашингтон относно търговската политика на Китай. Но в същото време е заплашен и от протекционистката политика на президента Доналд Тръмп.

В необичайно дипломатическо оплакване Китай призова ЕС да се присъедини към позицията му против протекционизма на Тръмп, който заплаши, че може да наложи още 100 милиарда долара в допълнителни такси за китайския внос в страната.

„Китай и ЕС трябва да излязат с ясно становище против протекционизма, съвместно да запазят международният търговски стокообмен и да държат световната икономика в стабилен и устойчив път”, заяви ръководителя на китайската мисия в ЕС Цанг Минг.

„Това е общата отговорност на ЕС и Китай. Ние трябва да работим заедно, за да успеем”, посочи още той.

От ЕС отговориха, че спорът ще бъде разгледан от Световната търговска организация

Говорителят на ЕС Даниел Росарио каза: „Вярваме, че свободната и справедливата търговия е един от най-мощните двигатели на растежа.”

Европа и САЩ за малко не влязоха в търговска война, когато американският президент Тръмп заяви през март, че ще въведе такси за вноса на стомана и алуминий, наказвайки европейските производители. Но в последния момент Вашингтон освободи временно ЕС от въпросните такси и даде на преговарящите време до 1-ви май да измислят начин да се справят с изискванията на Тръмп.

Европейците отхвърлиха твърденията на Тръмп, които циркулираха основно около германската автомобилна индустрия и предложиха списък с контра мерки в случай, че САЩ промени мнението си все пак наложи такси.

Европейската комисия, която отговаря за търговията на страните членки на съюза, заяви, че разговорите със САЩ ще продължат следващата седмица.

- реклама -