Париж погром протести жълтите жилетки Макрон

Ще въведе ли Макрон извънредно положение заради погрома на Париж?

Франция обмисля отговор след погрома при протестите на „Жълтите жилетки”.

Президентът  свика извънредно заседание на правителството, което приключи следобяд.

Макрон помоли премиера на страната Едуард Филип да се срещне с лидерите на политическите партии и представителите на „жълтите жилетки“ за разрешаване на кризата, свързана с демонстрациите срещу повишаването на цените на горивата.

Това съобщиха от Елисейския дворец.

Датата на срещата не е посочена. В изявлението се подчертава, че тази инициатива отговаря на стремежите на властта да води диалог. На срещата в Елисейския дворец президентът също така е помолил министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер да направи анализ на положението, за да може правоохранителните органи да бъдат готови за подобни ситуации в бъдеще.

Веднага след завръщането си във Франция от срещата на Г-20,  Еманюел Макрон пристигна на Триумфалната арка – мястото на най-жестоките сблъсъци вчера.

Изненадващо, дори и за охраната си, той премина през няколко напълно опустошени заведения и се озова сред група от жълти жилетки от едната страна, които го освиркаха и обикновени минувачи от другата, които му ръкопляскаха.

Президентът лично благодари на десетки мобилизирани полицаи и жандармеристи.

По информация на bTV на този етап се предпочита политически, а не силов отговор, но всички възможности остават на дневен ред – включително обявяването на извънредно положение.

Бруталната трета поредна събота на протести прати 130 души в болница, а 412 – в ареста. Един човек загина в Южна Франция при катастрофа заради пътна блокада.

Протестите тръгнаха заради по-високи цени на горивата. Днес обаче приоритет за демонстрантите е покупателната способност, защото, както каза представител на „Жълтите жилетки”, „Екология не се прави на гладен стомах”.

Пострада и статуята на Мариана, символ на Френската република, вътрешността на Триумфалната арка.

В социалните мрежи вече се организира нова акция идната събота. Ще се стигне ли до ескалация на напрежението, предстои да видим.

- реклама -