Шон Спайсър ЦРУ тайни затвори указ Тръмп отваряне

Ще върне ли Тръмп тайните затвори на ЦРУ?

Медии в САЩ съобщават за проект за указ за затворите на ЦРУ

Американският президент Доналд Тръмп подготвя указ, който ще отвори път за възобновяване на работата на тайните затвори на ЦРУ. Те бяха дълго време обект на остри критики.

Белият дом отрече да се подготвя такъв документ. „Това не е документ на Белия дом“, каза говорителят на американското президентство Шон Спайсър.Не знам откъде идва“, добави той. Той обаче, не каза дали става въпрос за текст, подготвен за президента, или не.

Проектът за указ от три страници бе публикуван от „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“. Той отменя подписаните през януари 2009г. от предишния президент Барак Обама укази. С тях се затваряха затворът в Гуантанамо и „тайните затвори“ на ЦРУ извън страната. С тези укази се разрешаваше и достъп на Червения кръст до всички задържани от САЩ по света и се слагаше край на техники за разпити с използване на изтезания.

Този проект за указ на Доналд Тръмп сам по себе си не води до отварянето на затворите на ЦРУ отново, но открива път за това. Той предвижда да се иска от директора на националното разузнаване да дава своите препоръки за това при нужда.

Затворите на ЦРУ бяха създадени тайно по време на президента Буш в началото на „войната срещу тероризма“ в няколко страни като Полша Литва, Румъния, Афганистан, Тайланд и др.

- реклама -