студентите празник 8 декември

Ще се вдигат ли наемите на студентските общежития?

Когато се увеличават разходите за парно и ток, има голяма вероятност това да се отрази и върху студентската общност – в частност за семестриалните такси.

Това каза пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

По думите му студентите вече са усетили това – в заплащането на наеми и на режийни разходи.

Парушев подчерта, че за октомври, ноември и декември 2021 г. студентите още не са получили компенсацията от близо 40 лева, която за януари, февруари, март и април ги е подпомогнала.

„До края на тази учебна година няма да бъдат увеличавани наемите, в по-голямата част от висшите училища“, увери той след проведени разговори с представители на студентската общност от различни ВУЗ-ове.

Допълнителните средства за храноден и леглоден, за които студентите са настоявали при актуализацията на бюджета, са записани в постановление на Министерския съвет, което според Парушев ще спомогне да не се качат наемите. Средно наемът излиза между 60 и 80 лева.

„С тази финансова инжекция между първо и второ четене се надявам, че наемите няма да бъдат увеличени не само за календарната година, а за самата учебна година.“

Тази година интересът към студентските общежития е огромен – над 40 000 студенти са подали молба. Миналата година са били 30 000.

„И това е на първо класиране. На второ може да има много повече, защото има хора, които са изтървали сроковете и не са си подали молбите. Много от колегите, между 5 000 и 10 000 човека изобщо не са подали такова заявление и тепърва разбират, че нямат дом.“

У нас има около 140 студентски общежития. От тях около 100 са в прилично състояние, а другите 40 – в окаяно, стана ясно от думите на Парушев.

Според него базата се е променила драстично с отпуснатите преди две години средства за ремонти, но помощта от държавата трябва да продължи.

„Една втора от колегите живеят в столицата. Другите общежития са в страната.“

Предстои да бъде поставен и въпросът за увеличаване на стипендиите, посочи Даниел Парушев в предаването „Преди всички“.

- реклама -