Ще се стигне ли до компромис за съставяне на редовно правителство

Ще се стигне ли до компромис за съставяне на редовно правителство коментираха в студиото на „Събуди се” политолозите Слави Ангелов и Светослав Малинов и политическият психолог Росен Йорданов.

„Президентът ясно обяви намеренията си да действа по-бързо този път. Свикването на новия парламент по време на Страстната седмица показва, че той ще изпълни своята заявка. Винаги е бил последователен в това отношение”, каза Ангелов. По думите му политическите партии няма да стигнат до консенсус.

Според Светослав Малинов по-скоро е възможен кабинет с втория мандат. „Нещо, което да се закрепи, виждам само по тази формула – равно отдалечени неярки политически фигури с  ясното съзнание и от двете страни, че никой не е доволен”,  каза той.

„Мисля, че ГЕРБ-СДС ще направи усилие и ще се обърне към партиите. Това беше заявено от лидера Бойко Борисов. Никога обаче не трябва да се доверяваме напълно на думите му, тъй като той е показвал, че действа съобразно обстановката. За мен една такава хартиена коалиция, преповторена като управляваща, не е добра. Затова бих се съсредоточил върху втория мандат, който започва да се очертава като реална възможност”, обясни Малинов.

„Вярно е, че живеем в сюрреалистични времена. Мисля, че ГЕРБ-СДС наистина не биха рискували да направят хартиена коалиция. Почти съм сигурен, че ще предложат правителство. Трябва да се замислим какво би се случило, ако ГЕРБ-СДС подкрепи правителство на ПП-ДБ. Това правителство ще стане заложник на първата политическа сила”, каза Йорданов.

Източник: Нова

- реклама -