Ще се отрази ли забавянето на бюджета върху пенсиите

Забавянето на бюджета няма да се отрази драматично върху пенсиите. Това заяви пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

По негови думи в бюджета за тази година са предвидени достатъчно средства и това била технически решима задача.

Големият въпрос според него е дали ще има някакви стъпки по посока на постигнатата договореност за нови промени в осигурителния модел.

Относно премахването на ТЕЛК решенията Нейков заяви, че ТЕЛК системата като цяло има нужда от дълбока и радикална промяна. По негови думи направените предложения са добри и разумни.

„Действащата система е настроена така, че нейната цел е човекът да получи пенсия за инвалидност. Системата проверява всъщност какво не може човекът.

Затова огромната част от хората, които се обръщат към ТЕЛК институциите, всъщност очакват да получат възможност за доходи през пенсия за инвалидност.

Във всички развити индустриални страни, включително в развитите европейски държави, системите на оценката на работоспособността са настроени точно в обратната посока.

Те през цялото време търсят отговор на въпроса „Какво може човекът?“ и на базата на този отговор всъщност се осигурява възможност на човека да работи“, обясни Нейков.

 

- реклама -