сн. БГНЕС

Ще се окаже ли, че няма виновен за смъртта на 16-годишно момче? И ЧЕЗ отричат шахтата да е тяхна

„ЧЕЗ Разпределение“ не е собственик на шахтата, при която възникна инцидентът със смъртта на 16 годишно момче на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ в неделя след 12 ч. Това съобщиха от дружеството след като извършили проверка.

„Дружеството няма свои кабели във въпросната шахта. Мрежата ниско напрежение на компанията преминава от другата страна на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, се казва в изявлението.

През 2011 г. в „ЧЕЗ Разпределение“ е постъпило искане за присъединяване на обект „павилион“, който е присъединен със статут „преместваем обект“, в съответствие с действащата нормативна уредба. Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът.

Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост.

Ангажимент на клиентът е и поддръжката на съответните съоръжения. Собственикът на обекта е декларирал, че електрическите инсталации след точката на измерване съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми“, пишат от „ЧЕЗ Разпределение“. Оттам казват още, че  ще окаже пълно съдействие на разследващите органи, както и ще предостави всякаква необходима информация.

Районната община също твърди, че шахтата не е тяхна. От болница „Св. Иван Рилски“ заявиха в писмо до здравния министър, че лечебното заведение се захранва от два трафопоста, които са в двора и нямат общо с шахтата.

От прокуратурата съобщиха, че са започнали разследване на смъртта на детето. Аутопсията показва категорично, че момчето е починало след токов удар. 

Дали обаче ще се намери виновният за смъртта на детето? Повече от 24 часа след нелепата смърт сме свидетели как само се отрича вина.

- реклама -