сертификатите, валидност, документ, ЕК

Ще се издава зелен сертификат и за наличие на антитела

Зелен сертификат от четвъртък ще могат да получат хората, които са преболедували коронавируса и имат високо количество антитела. Това каза на брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Проведохме много дълги обсъждания, много експертни дискусии. Имаме решение да се въведат такива сертификати. Те ще бъдат въведени от четвъртък. Изискването е лабораторното изследване на бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човекът да може да получи сертификат, който ще бъде валиден 90 дни“, поясни Кацаров.

„Този сертификат ще се отнася за хората, които са изкарали безсимптомно заболяването, за хората, които са се тествали вкъщи и са се самоизолирали, също така за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR или антигенен тест“, обясни от своя страна проф. Радка Аргирова.

Ще се търсят антитела само от типа IgG като ще се работи със всички тестове, които съществуват в лабораториите. Зелен сертификат ще се признава на хората, които имат IgG над 150 Bau/ml.

За целта може да се ползват всякакви тестове, които са сертифицирани с С-марка и имат чувствителност над 90%.

От „Информационно обслужване“ показаха как ще изглежда зеленият сертификат за антитела. Той ще се издава от лабораториите, които са извършили теста, ще може и да се свали от Националната здравно-информационна система.

За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.

„Зеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина“, уточни Стойчо Кацаров.

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

За проблемите със снабдяването с тестове по училищата Стойчо Кацаров призова към спокойствие. Днес ще бъдат доставени още 80 000 теста.

Общото поръчано количество е над 1,4 млн. теста.

Здравните власти правят всичко възможно до края на седмицата или най-късно следващия вторник да доставят на МОН цялото количество тестове.

30% повече заразени с COVID-19 има в сравнение с предишните вълни, коментира още служебният министър Стойчо Кацаров.

Броят на починалите, съотнесен с броя на заразените в момента е 3,5. Най-високата стойност, регистрирана от август насам е 5,6. За сравнение – леталитетът от предишните вълни е стигал до 10.

„Очевидно медиците се справят по-добре при сегашната вълна, затова смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на заразените“, допълни Кацаров

Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-нисък в сравнение с предишните вълни.

- реклама -