Ще реже ли пенсии и помощи служебният кабинет? Говори вицепремиер

Ще реже ли пенсии и помощи служебният кабинет коментира вицепремиерът Атанас Пеканов. Той отговори на въпроса в студиото на NOVA, а поводът е доклад на финансовата министърка Росица Велкова. В него се казва, че някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Не е вярно,

че служебното правителство има намерение да орязва пенсии и помощи заради недостатъчно приходи в бюджета, категоричен бе обаче Пеканов.

Докладът е предназначен само за вътрешно ползване от служебното правителство, но Пеканов посочи, че не е запознат с него. „Аз подкрепям това, че държавата трябва да прави повече за повишаване на доходите и социалната сфера. Служебният кабинет няма право да променя данъци и политики“, припомни той.

Вицепремиерът съобщи още, че няма конкретен резултат от вчерашната среща между правителството и представители на „Лукойл“. На нея трябваше да се набележат мерки за намаляване на цената на горивата и за овладяване на инфлацията.

В момента се подготвят документите, за да

поискаме от ЕС помощ за наводненията в Карловско,

увери Пеканов. Правителството не го направило досега, защото било по-важно първо да се отиде на място, да се помогне на хората и да се видят щетите.

Половин милиард евро ще получи България за зеления преход по европейския механизъм RePower EU. „Миналата седмица в Прага поисках допълнително финансиране, с което да се компенсират намалените средства от плана за възстановяване“, коментира той. Следващата седмица пък правосъдното министерство трябва да представи част от законопроектите, необходими за съдебната реформа. Това ще ни позволи да получим втория транш от Плана. Сред тях са предложения за повишаване на отчетността на главния прокурор и закона за КПКОНПИ.

Източник: 24 часа

- реклама -