Ще растaт ли още цените на плодовете и зеленчуците?

Ръст на цените на плодовете и зеленчуците. Има ли спекула и защо продуктите на различните места и пазари ни струват различно?

Само за месец и половина черешите от 35 лв. за килограм спаднаха на 3-3, 50 лв. За съжаление обаче останалите плодове и зеленчуци остават скъпи, а хората разказват, че купуват все по-малко.

Пазарният ден в Берковица е петък. Най-много се купуват краставици, кайсии, ягоди и череши, предава Нова телевизия.

Надка Младенова е дошла от съседно село, за да си напазарува. Разказва, че с часове гледа цените, за да прецени за какво ще й стигнат парите.

Търговците също се оплакват, че цените по борсите са високи и не могат да доставят на хората по-евтина стока.

„Някой път ни се сърдят клиентите, но няма начин”, споделя търговецът Калинка Маринова.

Драстична разлика спряло миналата година има в цените на доматите, разказва Калинка. На берковския пазар те вървят между 2 и 3 лв. за килограм, докато на монтанския – между 2.50 лв. и 3 лв.

Негласно търговците на монтанския пазар коментират, че минималната разлика в цените по пазарите се дължи на качеството, а не на надценките. Към този момент никой не се ангажира да прогнозира ще поевтинеят ли цените на плодовете и зеленчуците през лятото.

Реколтите са добри, а цените на плодовете и зеленчуците се стабилизират или леко понижават. Поскъпват обаче млечни продукти, кашкавалът, и сиренето.

Това обясни в предаването „Събуди се” Димитър Маргаритов, зам.-министър на икономиката.

Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища цените на месото и олиото са се стабилизирали.

„Не се очаква поскъпване нито на хляба, нито на захарта, нито на олиото. Има достатъчно количества, няма риск от продоволствена криза, да не се презапасяваме”, препоръча Маргаритов.

Той потвърди, че има очаквания, че внос на олио от Украйна, ще свали цената тук.

„Ако сме близко до нормалната пазарна ситуация, трябва да паднат цените”, каза Маргаритов.

- реклама -