сн. БГНЕС

Ще протестират ли полицаите?

Заплатите на служителите в МВР имат нужда от повишение.

Обявили сме категорична позиция, че политическото ръководство на Министерството заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации за повишаване на доходите.

Така заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев коментира пред медиите съобщението на синдикати на МВР и на надзирателите, че организират национален митинг протест на 12 юни.

Причината за недоволството на синдикатите е „липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни“.

От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, като посочват, че, въпреки провелите се срещи, „не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция“.

„Има неща, които в рамките на нашето министерство не можем да решим. До голяма степен сме си свършили работата и с това ще запознаем ръководството на държавата в лицето на премиера и вицепремиера“, добави Темелакиев.

Според него увеличените заплати могат да станат факт още през юли, но не пожела да се ангажира с колко процента ще скочат възнагражденията на униформените.

„Уважаваме правото на протест. Същевременно, пак неведнъж, сме казали ясно, че заплатите имат нужда от повишение и сме обявили категорична позиция на политическото ръководство,

че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите.

Всички виждаме каква е обстановката и с досегашните заплати просто става трудно“, каза още Темелакиев.

Преди дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че министерства, включително МВР,

могат да получат повече средства за заплати и други дейности, но когато представят подробен план за реална реформа и започнат осъществяването ѝ.

Темелакиев обяви още, че, по отношение на планираните реформи в МВР, процесът върви ритмично и една голяма част от ангажиментите са изпълнени:

„Има още работа да се свърши и ще я свършим“.

По думите му структурната реформа в МВР е в ход, като има конкретни решения.

„Никой няма да бъде уволняван. Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава“, посочи пък през март министър Бойко Рашков, във връзка с реформата във ведомството.

- реклама -