машинно гласуване, машини, ЦИК, демонстрация ЦИК, експеримент, гласуване, машини, Доброславци Стойчо Стойчев, Слави Василев, избори, машини, доверие
Снимка: БГНЕС

Ще повиши ли доверието в изборния процес машинното гласуване

Според политолога и преподавател в „Софийския университет“ Стойчо Стойчев машинния вот няма да доведе до покачване на доверието в изборния процес.

На противоположното мнение Слави Василев, който предрича, че то ще ограничи манипулирания вот, който се случвал с хартиените бюлетини.

Подготовката на предсрочните избори е в своята активна фаза. От ЦИК продължават с експерименталното гласуване. При разбивката по пол се оказва, че жените боравят по-бързо с устройствата и гласуват с 19 сек. по -бързо от мъжете. А образованието също оказва влияние – хората с висше образование гласуват средно под минута–57 сек., докато на онези със средно образование им отнема средно 1:09 мин. Резултатите показват и по-бърз вот в младата възрастова група.

„Ако машините доведат до увеличаване на доверието на избирателите в изборния процес, България ще бъде прецедент на фона на целия останал свят.

Практиката в машинното гласуване, обобщена от различни международни организации и Европейската за сигурност и сътрудничество, казва, че в системи като нашата, в която и без това е ниско доверието в изборния процес -въвеждането на технологии допълнително подкопава доверието и усещане за манипулация се увеличава“, каза  политологът Стойчо Стойчев пред бТВ.

Слави Василев обясни, че проблем с попълване на протоколи в края на деня ще е решен, а машината ще дава обобщените данни и те много трудно ще могат да се преправят, което ще върне доверието в избирателите.

„Бележка се дава на всеки гласувал, остава в урната, не може да с е преправи, и не може да стане невалидна бюлетината. Предвиждат се хартиени бюлетини, каквото и да се случи с машините. Изборният ден ще е проведен“, коментира Василев по повод спора на доставчика с държавата и предположи, че става дума за повече пари, искани от „Сиела Норма“.

- реклама -