Ще покрие ли страната ни условията за влизане в еврозоната от 2025г.

Ще покрие ли страната ни условията за влизане в еврозоната от 2025г. България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Икономистът Владимир Сиркаров

изрази скептицизъм пред NOVA NEWS, че това би било възможно.

„Това е доста оптимистичен сценарий, теоретично е възможно. Най-рано началото на 2026 г. обаче според мен е по-вероятно. В момента трябва да влезем в критериите за 2024 г., която обаче ще бъде оценявана през 2025 г., за да влезем през 2026 г. Този сценарий е свързан с това да свършим нашата работа.

Макроикономическата ситуация не

предполага да имаме никакъв дефицит. Фискалната политика трябва да се включи в изтегляне на ликвидността и за ненамеса на държавата чрез разходи в помпането на допълнителна инфлация“, посочи той.

По думите му от различни формации в НС ще дойдат доста допълнителни разходи, а това би било предизборно.

„МФ малко си измива ръцете и влиза с

ясна отговорност като параметри. Бюджетът в момента е продължение на този на Асен Василев, но в него се дават възможности по линия на приходната и разходната части. Повишаване на данъчната тежест би било негативно решение“, смята Сиркаров.

Финансовият експерт Деян Василев обясни, че правилата за влизане в еврозоната са здравословни за икономиката.

„3% бюджетен дефицит е нормален.

Трябва да си зададем въпроса възможна ли е по-добра събираемост на данъците и по-малка сива икономика. Също и по-малко разхищение на обществения ресурс и корупция. Дефицитът не трябва да е въпрос на един политик или друг. Проектобюджетът на служебния кабинет е само една първа версия, в която са вкарани всички възможни харчове. Тази версия винаги е работна, на нейната база всички финансови министри играят ролята на усмирител. Този първи вариант е зле свършена домашна работа с излишно надути капиталови разходи“, коментира той.

Според него разплащанията и даването

на заплати кеш ощетява всички.

„Ако сме по-солидарни и затегнем и харчовете, ще се увеличат постъпленията без формално да се вдигат данъците. Бюджетният дефицит може да бъде овладян. Валутният борд ни разглези, а излизането от него ще доведе до обезценка на лева. 90% сме влезли в еврозоната. Имаме рекордно ниски лихви и стабилен лев. Унгарският форинт и румънската леа са се обезценили. Забравихме какво означава валутен риск“, подчерта Василев.

- реклама -