Ще поевтинее ли парното?

Ще поевтинее ли парното? Цените на газа няма да се повишават до пикови стойности, прогнозира зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков.

След падането на цената на природния газ

на европейските пазари, браншови организации не очакват трайно повишаване на сметките през следващия месец. Това обяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков. Не се очаква обаче спад в цената на парното у нас, предупреди той.

„Не очакваме трайно завишаване с пикови стойности.

При екстремално ниски температури е възможно търсенето да нарасне и цените за краткосрочно да се повишат. Очакванията са през зимата те да бъдат на нива от лятото – между 120-140 евро средни стойности”, каза той.

Според него е добре, че България не следва толкова

бързо флуктуациите на борсовите пазари, защото тогава наистина цената ту ще се качва, ту ще пада много.

„Подбрали сме добра стратегия, особено с включването на интерконектора с Гърция. Това даде възможност да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по договор. Дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост. Нямаме основания да мислим, че ще има недостиг на природен газ у нас. Съдейки по движението

на пазарите не очакваме някакви особени сътресения.

Така, че мисля, че може да влезем спокойно в зимата и да забравим за притесненията от лятото”, поясни Темелков.

„Наистина новината е добра от гледна точка на това, че пазарите започват да се нормализират в ситуация, в която няма прекалено голямо търсене. Октомври и ноември са месеци, които са много зависими в потреблението на природен газ от гледна точка на метеорологичната прогноза. Това го нямаме през лятото. Пиковете тогава бяха вследствие на това,

че имаше цел в ЕС за напълване на газовите хранилища.

В същото време се получи спиране основна инфраструктура, какъвто беше „Северен поток”. Получи си ограничение на предлагането с голямо търсене. Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са излишъци в балансиране на системите. Това не са нормални цени”, заяви той.

- реклама -