Ще паднат ли цените на горивата при примирие между Русия и Украйна

Ще паднат ли цените на горивата при примирие между Русия и Украйна? В момента цените на горивата продължават да се покачват. Един литър бензин вчера се търгуваше средно за 2,93 лв., дизелът – за 3,03 лв., газта – 1,59 лв., метанът – 2,89 лв.

За сравнение преди началото на военните действия, на 23 февруари, литър бензин струваше 2,54 лв., дизелът – 2,61 лв, газта – 1,41 лв., а метанът 2,83 лв. 40 стотинки средно е увеличението на бензина и дизела. 

Единствено войната е причина за ръста в цените, каза пред NOVA Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива.

„От понеделник има тенденции за намаляване на цените. След 2 седмици е възможно сегашните над 3 лева за литър да се върнат към 2,80 лева“, прогнозира той.

И допълни, че надценките се определят от всяка компания различно.

„Работим на много малки печалби в момента. Някои компании не издържат, затова вдигат ценовия си диапазон. Очаквам да се възстановят позициите отпреди войната при договор за мир“, смята Хаджидимитров.

Опашки за гориво: Ще скачат ли още цените

Психологическата граница от 3 лева за литър гориво беше премината преди няколко дни. Тогава дизелът и по по-големите вериги бензиностанции надскочи тази цена. Очакванията са същото да се случи и с бензина.

- реклама -