FN потърси отговора на въпроса: Ще откаже ли Брекзит българските кандидат-студенти от Великобритания?

Само за учебната 2018-2019г. документи за кандидатстване в Обединеното кралство са подали 2080 българи – колкото и за миналата учебна година. 4640 български студенти учат в Англия, 310 в Уелс и 1335 в Шотландия. Ще има ли ограничения за българските кандидат-студенти след Брекзит, ще се увеличат ли таксите, ще трябват ли визи? Всичко това вълнува хилядите абитуриенти, които планират да кандидатстват в чужбина.

Стефка Златева, Мениджър „Висше образование“ на консултантска фирма „Интеграл“ дава отговорите пред FN.

Ще има ли нови условия за студентите, които искат да кандидатстват и учат във Великобритания след Брекзит?

Очакваме условията за кандидатстване да останат същите. Студентите ще трябва да докажат, че владеят необходимото ниво на английски език и успех от дипломата. Кандидат-студентите ще продължат да кандидатстват през централизирана система UCAS за максимум 5 университета, както беше досега.

Големият въпрос е дали ще остане финансирането под форма на студентски заеми или стипендии?

Отговорът ще зависи до голяма степен от това как точно  ще се случи Брекзит. Ние като образователни консултанти непрекъснато сме във връзка с британските университети и организации. Добрият момент е, че за  Великобритания се кандидатства година по-рано. Новите правила, ако има такива, ще касаят кандидатстващите за учебната 2020/2021 г. Да се надяваме до разгара на кампанията през есента да има по-голяма яснота.

Ще се повишат ли таксите на обучение?

Очакванията ни са таксите за обучение да се запазят поне до 2020 г. заради преходния период на излизане на Великобритания от ЕС. След това те ще зависят от общото решение, което ще се вземе по отношение на студентите от страните-членки на ЕС.

 Какво друго може да се промени при кандидатстването?

Очакванията ни са промените да не са съществени. Най-песимистичният вариант е евентуалното въвеждане на визи. Това обаче не би било съществена пречка пред кандидат-студентите за Великобритания. Островът беше популярен и преди влизането на България в ЕС през 2007 г. Няма случаи, в които да бъде отказана виза за обучение в университет.

Ще останат ли същите условия за студентски заеми или ще има промяна?

За прием септември 2019 се запазват абсолютно същите условия за студентски заеми както до момента. Всички студенти, които започнат обучението си тази есен, ще могат да се възползват от студентските заеми до края на следването си.

Има ли тенденция за преориентиране на кандидат-студентите да учат в други страни, а не Великобритания?

Интересът към Великобритания остава стабилен от страна на кандидат-студентите след гласуването на Брекзит. Там има голямото разнообразие от специалности, възможностите за финансиране и стажове, както и качеството на образованието.

През последните години се наблюдава и увеличаване на броя на българските студенти, които избират Холандия като образователна дестинация.

Причина за това е все по-големият спектър от програми на английски език, които се предлагат, както и достъпните такси за обучение. В холандски университет тя е 2083 евро. От миналата година холандското правителство намали наполовина таксата за обучение за всички първокурсници от ЕС за първата година от следването. Алтернатива са и скандинавските държави като Дания и Швеция, които предлагат безплатно образование, макар и с по-висок стандарт на живот.

- реклама -