Английският език

Ще остане ли английският език в ЕС?

Английският език може да последва Великобритания и да излезе от ЕС. Това съобщава The Local.

Високопоставени среди във Франция намекват, че е време да се сложи край на доминирането на английския език като работен език в ЕС, след като Великобритания реши да напусне общността.

английският езикФренските пуристи никога не са подобрявали натрапването на английския и някои се възползваха от брекзит, като шанс да се отърват от езика на Шекспир – или поне в институциите на ЕС.

Шокът от другата страна на Ламанша от решението за брекзит едва започна да отминава, когато двама френски политици поискаха Великобритания, преди да излезе от ЕС, да отнесат със себе си и своя език.

„Английският език повече не е легитимен в Брюксел“, написа в „Туитър“ кметът награда Безие Робер Менар.

английският езикЖан-Люк Меленхо от Лявата партия обяви в в „Туитър“: „Английския повече не може да бъде трети език в Европейския парламент“.

Според „Бизнес инсайдър“ вторият най-говорим език в света и основен работен език на европейските институции – английският, може да отпадне от списъка с официалните езици на ЕС след Брекзит.

english„Той може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки“, заяви Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент.

Документите и правните текстове на Евросъюза се превеждат на всичките 24 официални езика на общността, но ако английският не е официален език, Великобритания ще трябва сама да извършва тези преводи.

- реклама -