ЕС

Ще намаляват и спират евросредствата при нарушаване на принципите на правова държава

Постоянните представители на страните членки на ЕС одобриха механизма, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципите за върховенство на закона.

Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария. Против бяха още Полша, Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия. Последните пет страни са недоволни, че Германия е предложила проект, който не предвижда толкова сериозни санкции за нарушителите, колкото се обсъждаше. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването, информира Българската телеграфна агенция.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава, по начин, „пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза“.

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.

Приемането на правилата стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

- реклама -