еврокомисар

Ще изпуснем всички важни постове в ЕК ако се бавим още с новия еврокомисар

Ако продължаваме да се бавим с български кандидат за еврокомисар, ще бъдат разпределени всички постове в Еврокомисията, притеснен е Ивайло Калфин от АБВ.

Според бившият министър,  страната ни най-вероятно вече е изпуснала ресор „бюджет“, който, по думите му, е най-важен и влиятелен.

Правителството трябва незабавно да номинира кандидат

Калфин е убеден, че макар и в оставка е добре настоящото правителство да посочи кандидат за наследник на Кристалина Георгиева в ЕК, защото всеки ден забавяне намалява шансовете за влиятелен ресор.

„Тук не става въпрос дали правителството си отива, в последния момент или предпоследния момент. Ще е по-зле ако правителството си пропусне шансовете България да има добър ресор”, изтъкна той.

EU's Barroso calls for budget truce amid insolvency threat

На въпрос дали трябва да се направят консултации между политическите сили за постигане на консенсус, Калфин отговори:

„Еврокомисарят не трябва да е политическо лице задължително. Това трябва да е човек, който е приемлив. Вие си представяте, че в средата на мандата Европейския парламент и еврокомисарите, голяма част от законодателството на вече е подготвено. Този, който влезе там трябва да продължи вече започната работа и той трябва да познава това”.

 

- реклама -