Ще има зелен билет и при минусови температури в София

Зелен билет от 1 лев за градски транспорт ще пуска Столичната община и при прогнози за температурни инверсии – продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане. Това ще позволи общината да реагира по-бързо в дните със замърсяване на въздуха, а не постфактум. Предложението за промяна на условията за пускане на по-евтино пътуване с градски транспорт е на кмета Йорданка Фандъкова.

„74 478 столичани са използвали зеления билет. Анализите показват, че поне няколко хиляди души са се отказали от личните си коли и са дали своя принос за подобряване на качеството на въздуха, който всички дишаме.

Благодаря на гражданите за подкрепата, защото колкото и да е малко всяко индивидуално усилие на големия фон, то е огромна крачка към това да работим заедно. За почти година механизмът, който разработихме показа, че се нуждае от промяна. В сегашния му вид той не дава възможност за по-бърза и адекватна реакция при видимо влошаване на метеорологичната прогноза.

Затова предлагам промяна, която да позволи да въвеждаме зелен билет и буферни паркинги при прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане, каквито фактори имахме в понеделник и вторник“, каза Фандъкова по време на заседанието на СОС.

- реклама -