Цацаров

Ще има обвинени за АЕЦ „Белене“

Скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ „Белене“, защото след неговото прекратяване с решение на Народното събрание, плащанията периодично са продължили в немалък размер“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Цацаров беше на заседанието на правната комисия на НС, за да представи доклада за дейността на прокуратурата за 2015 г.

Поводът за питането бе решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и „Атомстройекспорт“, се произнесе в полза на руската компания и осъди България за 620 млн. евро.

Цацаров обясни, че прокуратурата няма никакво отношение към арбитража.

Обвинител номер едно не даде повече конкретика за това какви ще са обвиненията и на кого ще бъдат повдигнати.

През 2013 г. беше образувано досъдебно производство срещу шефа на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев за длъжностно присвояване на над 8.6 млн. лева. Заедно с Манчев бяха обвинени още трима души.

През 2015 г., след изтичането на две години от разследването, Манчев поиска делото да му бъде вкарано в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства.

- реклама -