Ще има ли скок на минималната заплата от септември?

Ще има ли скок на минималната заплата от септември? Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за адекватни минимални заплати у нас.

Това каза служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той обясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, но правителството ще положи усилия правилата да влязат в сила у нас по-рано.

Според него е невъзможно министрите да определят нов размер на минимална работна заплата до 1 септември.

Лазаров коментира, че последните промени в Кодекса на труда, които гласуваха депутатите, затрудняват процеса.

Аргументите – основните статистически данни, които служат за определяне на минималната заплата, излизат в средата на август.

Така на практика не остава време за обществено обсъждане, съгласуване и подготовка на постановлението на правителството.

Работодателските организации сезираха еврокомисаря по работни места и социални права, че е възможно формулата за определяне на минималната работна заплата, приета от последния парламент, да нарушава европейското законодателство, предаде БНТ.

Междувременно държавата все още няма разчети колко ще струва изплащането на пенсиите и помощите на хората с изтекли решения на ТЕЛК.

Промените бяха приети в края на януари. В актуализирания бюджет средства за тях не са предвидени.

Служебният социален министър заяви, че до приемане на нов бюджет финансирането ще бъде осигурено в условията на действащото законодателство.

През март ще бъдат възстановени плащанията на хората, които са подадени от здравното министерство към НОИ. Колко са те обаче от института не отговориха на официалното ни запитване.

„Ще получат тези, които са подали документи в рамките на нормативно определения срок и им е предоставена дата за експертно решение, която надхвърля срока, който е предвиден или такива, за които все още комисиите не са се произнесли“, коментира социалният министър Лазар Лазаров.

- реклама -