Ще има ли 48-ото НС председател? Какви са нагласите на депутатите?

Депутати коментираха пред журналисти дали днес ще бъде избран председател на 48-ото Народно събрание на влизане в парламента.

В Парламента не е нито място за омраза, нито за забавление.

Всичко е прекрасно до една граница, минели се тя – нищо не е добре. Надявам се разумът да заработи.

Трябваше да си напомняме, че те са народни избраници и са само на работа в името на хората. Надявам се разумът да заработи и да не се ходи на скъпи и тежки избори.Всичко плаща само народът.

Това заяви Вежди Рашидов в кулоарите на парламента.

Той припомни, че скъпият ток все още се плаща, нищо че е взет от бащите ни.

Рашидов изрази надежда, че днес народните представители ще проявят разум и мъдрост и ще изберат председател на НС.

„Вчера направихме първата крачка“, каза Йордан Цонев от ДПС и допълни, че председател на парламента трябва да бъде избран, за да тръгне работата с бюджета.

„Надяваме се, че днес ще успеем да намерим решение“, коментира Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

На въпрос дали е опция да не се регистрират в залата, лидерът на „Български възход“ Стефан Янев посочи, че ще го обсъдят. „Има всякакви варианти“, отсече той.

„Демократична България“ ще запазим конструктивен тон и ще направим всичко възможно днес да приключим с  конституирането на Народното събрание, избор на председател“, заяви Надежда Йорданова.

От „Продължаваме Промяната“ заявиха тази сутрин, че няма да правят нова номинация, а ще подкрепят тази на Кристиан Вигенин от БСП. Пред БНТ Мирослав Иванов каза:

Наблюдаваме липса на диалог и на компромиси от по-голяма част от политическите формации. Ние показахме, че сме диалогични.

Всъщност, ние сме единствените, които направиха реална стъпка назад. Защо? Защото ние казахме, че няма да номинираме отново нашия кандидат, за който смятаме, че е най-добрият мъж в НС.

Румен Христов, лидер на СДС, заяви пред БНТ, че дебатите се основават на консенсус.

По думите му трябва да има работещ парламент, нищо, че може би той няма да има дълъг живот.

Днес, смята Христов, може би ще има нови номинации за председател на НС.

На въпрос дали може да има една така нар. хартиена бюлетина предвид това, че и от БСП и от ДПС, както и от ГЕБ – СДС, искат да бъде върната опцията да се гласува с хартиена бюлетина, той отговори категорично, че това не е възможно.

„Със сигурност не стои въпроса или – или. В този парламент не е редно да има такъв въпрос“, заключи той.

- реклама -