Ще договори ли Путин нови енергийни проекти в Гърция

В разговорите си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас Путин ще обсъди двустранното търговско и икономическо сътрудничество.

В статия за „Катимерини“ в навечерието на визитата си Путин заяви, че въпросът за южни енергийни коридори към страните от ЕС остава в дневния ред, въпреки че Москва се е оказала принудена да спре проекта „Южен поток“. Той припомни, че през февруари в Рим шефовете на „Газпром“, на италианската „Едисон“ и на гръцката ДЕПА подписахa меморандум за разбирателство за пренос на руски природен газ по дъното на Черно море и през трети страни до Гърция и Италия.

След анулирането на „Южен поток“ и изоставянето на „Турски поток“ и проблемния украински газов маршрут, Русия търси нов път за пренос на газ до Южна Европа, като се стреми да пресече конкуренцията, която се очаква да се появи след реализацията на Трансадриатическия газопровод ТАР, по който ще се пренася азерски газ до големия европейски пазар, коментират гръцките медии.

От своя страна очакванията са гръциките власти да демонстрират недоволство от санкциите, наложени на Русия от ЕС, въпреки, че страната е длъжна да се придържа към официалната политика на съюза. Южните ни съседи страдат от намаления износ на хранителни и селскостопански продукти за големия руски пазар.

Освен държавния глава, в руската делегация са също и министрите на външните работи, енергетиката, транспорта, културата, икономическото развитие и земеделието. В Гърция ще пристигнат и изпълнителните директори на компаниите „Газпром“ и „Роснефт“, както и други бизнесмени.

Утре Путин ще замине за Солун, където ще се срещне с гръцкия министър на външните работи Никос Кодзияс. След това Путин и президентът Павлопулос ще посетят Света гора.

- реклама -