Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

Щамът Омикрон вече е в Гърция

В Гърция установиха първи случай на заразяване с варианта на COVID Омикрон. Болният е с леки симптоми и е поставен под карантина, заяви на брифинг ръководителят на националната организация за обществено здраве EODY, професорът по педиатрия Теоклис Заутис.

По думите му болният е поставен под карантина заедно с всички, с които е имал контакт.

„Проследихме всички контакти, тествахме ги и досега всички са отрицателни. Всички са под наблюдението на EODY и Гражданска защита“, казва Заутис.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че заболелият грък е пристигнал от Южна Африка и се е намирал в Крит.

Заразен с Омикрон вече е открит и във Франция. 

Регионалната здравна агенция на Ил дьо Франс (ARS) обяви, че заразеният е открит в Сен-е-Марн, Северна Франция. Пациентът е мъж на възраст между 50 и 60 години, който се завърнал от Нигерия в края на ноември.

Съпругата му, която също е участвала в пътуването, е дала положителна проба и че е в ход секвенирането на нейната проба, за да се провери дали също става въпрос за Омикрон.

Тестван е и трети човек, съобщават още от здравната агенция.

„ARS продължава здравното разследване за идентифициране, тестване и, ако е необходимо, изолиране на други възможни рискови контакти“, се казва в изявлението на агенцията.

Това е първият открит случай в континентална Франция, като първият френски случай беше потвърден във вторник на остров Реюнион, разположен в Индийския океан.

- реклама -