Щайнмайер Германия Турция мигранти напрежение

Щайнмайер: Няма да допуснем вътрешнополитическия конфликт в Турция у нас

Щайнмайер: Няма да допуснем вътрешнополитическия конфликт в Турция у нас

Вътрешнополитическият конфликт в Турция не трябва да се пренася в Германия, където, според статистиката, живеят около 3 милиона души с турски корени. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за вестник „Зюддойче Цайтунг“.

Пренасянето на вътрешнополитическото напрежение от Турция у нас, и сплашването на хора, имащи различни политически убеждения, няма да стане“, категоричен е ръководителят на германската дипломация.

Няма да допуснем това“, подчерта той. Щайнмайер призова привържениците и противниците на президента Реджеп Ердоган към сдържаност.

Митинг в продкрепа на Ердоган в Кьолн

Утре в Кьолн се планира голяма демонстрация в подкрепа на турския президент. Около 30 000 души са изразили готовност да участват в нея. Едновременно с това в града ще се проведат няколко протеста срещу Ердоган, инициирани от младежките организации на водещите германски партии. Отделно то това своя акция ще имат и десните радикали.

Германската полиция се страхува, че ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до сблъсъци между противниците и привържениците на Ердоган. За сигурността в Кьолн ще се грижат около 2300 служители на полицията.

Баварският министър-председател: Броят на мигрантите трябва да се ограничи, за да има сигурност в Германия

В същото време баварският министър-председател Хорст Зеехофер обяви, че за да се подобри ситуацията със сигурността в Германия, трябва да се съкрати наплива на мигранти.

Германия Турция мигранти напрежение
Министъ-председателят на Бавария Хорст Зеехофер

Ограничаването на мигрантския поток е условието за сигурност в страната“, каза той, цитиран от ДПА. Според него това ще бъде и предпоставка за интегрирането на тези, които имат право да получат убежище на територията на Федералната република.

Зеехофер, който е и  лидер на Християн-социалния съюз – по-малкият партньор в управляващия блок ХДС/ХСС, отново даде да се разбере, че има принципни различия с канцлерката Ангела Меркел. В четвъртък тя отново заяви, че Германия е достатъчно силна и ще се справи с миграционната криза. Коментирайки нейната любима фраза „ние ще се справим с това“, премиерът на Бавария отбеляза: „При цялото ми желание не мога да одобря това изказване. Има твърде много проблеми“.

Не искам да лъжа обществото“, подчерта Зеехофер.

Баварският премиер съобщи, че „много внимателно ще следи“ обсъжданията в Брюксел и Берлин на въпросите, засягащи осигуряването на безопасността на Германия и региона като цяло

- реклама -