маски Мутафчийски Кантарджиев

Щабът: Носенето на маски в затворени пространства остава и след 13 май

Имаме вече определено становище по въпроса дали да се удължи изискването за носене на маски на открити пространства и след 13 май, но се обединихме около мнението, че в затворени пространства би трябвало да се изисква носенето на маски.

За момента спорим за това дали да се носят маски и на открити пространства, съобщи ген. Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Сега обмисляме маските на открито да отпаднат, като да останат задължителни в аптеката, магазина, в градския транспорт. Чакахме да се стопли навън, слънцето да започне да трепе вируса, имаме и повече информация за самия вирус вече, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

И сега тъй като епидемията става ендемична, тоест с отделни огнища, и можем да реагираме адекватно – хванахме шивачките, хванахме старческия дом, хванахме и заразените в Бобов дол, като целта беше да не затворим централата, за да не останем на газ и свещи, сега вече можем да обмислим разхлабване на мерките. Икономическите условия в нашето здравеопазване сочи, че един лекар работи и в болницата, и в спешна помощ, и в частен кабинет – такъв човек трябва да се изследва веднага и веднага да бъде изолиран.

Увеличаване на производството на БЦЖ-ваксината, нашата страна да възобнови производството на човешки имуноглобулини, /внасянето им е скъпо на държавата и е вредно за българина, защото е важно български антитела да се дават на българите/, и третото нещо, – производството на антиботулинови серуми от животни за лечение на най-тежките болести – това бяха трите теми, които се обсъдиха при посещението на премиера Борисов в предприятието БулБио, съобщи още проф. Кантарджиев.

- реклама -