Щабът на Клинтън обвини Тръмп в насърчаване на чуждестранния шпионаж

Щабът на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън разкритикува нейния опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп заради призивите му Русия да проучи това къде са част от имейлите на Клинтън от времето й като държавен секретар.

Според щаба на демократите коментарите на милиардера са „въпрос на национална сигурност“.

„Това може би е първият път, в който главен кандидат за президентския пост активно насърчава чуждестранна сила да извършва шпионаж срещу негов политически опонент“, заяви съветникът на Клинтън Джейк Съливън.

В сряда Тръмп предложи Русия да помогне за откриването на предполагаемите изтрити имейли от частния сървър на Клинтън, който тя е ползвала по времето си на държавен секретар.

По-рано този месец ФБР установи, че тя е била „изключително невнимателна“ в начина, по който е боравила с класифицирана информация чрез своя частен сървър, но не препоръча да бъде изправена за това пред съда.

„Русия, ако слушаш, надявам се да можеш да намериш тези 30 000 имейли, които липсват“, призова Тръмп по време на пресконференция.

Американското разузнаване обвинява Русия за хакването на мейлите на демократите

Реакцията на щаба на Клинтън срещу Тръмп идват на фона на обвинения от американските разузнавателни агенции, че Русия стои зад масовото хакване на имейли на Демократическата партия.

Според лагера на Клинтън именно Москва е дала писмата на „Уикилийкс“, които ги публикуваха миналата седмица. От тях става ясно, че партията е фаворизирала кампанията на Клинтън пред тази на сенатор Бърни Сандърс.

Скандалът доведе до оставката на председателя на партията Деби Васерман Шулц.

epa05431374 Donald Trump (L) escorts his wife Melania (R) after her speech during the second session on the first day of the 2016 Republican National Convention at Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio, USA, 18 July 2016. The four-day convention is expected to end with Donald Trump formally accepting the nomination of the Republican Party as their presidential candidate in the 2016 election. EPA/MICHAEL REYNOLDS

По време на предизборната си кампания Тръмп изрази проруска позиция по редица въпроси. В същото време близките връзки на председателя на неговата кампания с проруски политици в Украйна също засилиха обвиненията за прекалена близост с Москва и руският президент Владимир Путин.

„Нямам нищо общо с Путин“, каза Тръмп по-рано в отговор на обвиненията. „Никога не съм говорил с него. Не знам нищо за него, освен това, че ще ме уважава“, допълни той.

- реклама -