Шпиони, бронирани коли, пътуване инкогнито – последните часове на Солеймани

Иранският генерал Касем Солеймани е пристигнал на летището в Дамаск в превозно средство с тъмни стъкла. Четирима войници от Иранската революционна гвардия са били с него. Те паркирали близо до стълбата, която води до Еърбъс A320 на „Чам Уингс“, предназначен за Багдад.

Нито Солеймани, нито войниците са били регистрирани в пътния лист, според служител на авиокомпания „Чам Уингс“, който описа сцената на заминаването от сирийската столица за Ройтерс, цитирана от „Сабах“.

Солеймани избягвал да използва частния си самолет заради нарастващите опасения относно собствената му сигурност.

Това е разкрил източник от сигурността в Ирак с познания за мерките за сигурност на генерала.

Пътническият полет е бил последният на Солеймани. Ракети, изстреляни от американски дрон, го убиха, докато напускаше летището в Багдад под конвой от две бронирани машини. Убит беше и човекът, който го посрещна на летището: Абу Махди ал Мухандис, заместник-началник на силите за мобилизация в Ирак , групата-чадът на иракските правителствени милиции.

Иракското разследване на ударите, които убиха двамата мъже на 3 януари, започна минути след това, съобщиха двама иракски служители по сигурността пред Ройтерс.

Във фокуса на разследването е подозрението, че информатори на летищата в Дамаск и Багдад са си сътрудничели с американските военни, за да помогнат за проследяване и определяне на позицията на Солеймани.

Това става ясно от интервюта на Ройтерс с двама служители на сигурността, които имат пряка информация за разследването в Ирак, двама служители на летището в Багдад, двама служители на полицията и двама служители на сирийската авиокомпания „Чам Уингс“, частна търговска авиокомпания със седалище в Дамаск.

Разследващите агенции за национална сигурност имат „сериозни индикации, че мрежа от шпиони на летището в Багдад е участвала в изтичане на чувствителни данни за сигурността“ при пристигането на Солеймани, каза един от иракските служители по сигурността. Сред заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на „Чам Уингс“ – „шпионин на летището в Дамаск и друг, работещ на борда на самолета“, каза източникът. Служителите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са работили като част от по-широка група от хора, подаващи информация на американските военни, заяви официалният служител.

Двамата служители на „Чам Уингс“ са под разследване от сирийското разузнаване, заявиха двамата иракски служители по сигурността. Сирийската служба за разузнаване не отговори на искане за коментар. В Багдад агентите за национална сигурност разследват двамата служители по сигурността на летището, които са част от Националната служба за защита на съоръженията, заяви един от иракските служители по сигурността.

„Първоначалните констатации на разследващия екип на Багдад предполагат, че първият сигнал за Солеймани е дошъл от летището в Дамаск“, заяви служителят. „Задачата на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на целта и подробности за неговия конвой.“

Медийният офис на агенцията за национална сигурност в Ирак не отговори на искания за коментар. Мисията на Ирак при ООН в Ню Йорк също не отговори на искане за коментар.

Министерството на отбраната на САЩ отказа коментар дали информаторите в Ирак и Сирия са играли роля в атентатите. Служители на САЩ, говорейки при условие за анонимност, заявиха за Ройтерс, че Съединените щати внимателно са следели движенията на Солеймани дни преди удара, но отказаха да кажат как военните са определили местоположението му в нощта на нападението.

Мениджър на Чам Уингс“ в Дамаск заяви, че на служителите на авиокомпанията е забранено да коментират нападението или разследването.

- реклама -