Шотландците искат Лондон да защити износа на уиски след Брекзит

Шотландското правителство поиска от Лондон да се гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след Брекзит, заяви министърът икономиката на Шотландия Кит Браун.

„Това е продукт, чийто износ в парично изражение носи на Шотландия 4 милиарда лири (5,25 милиарда долара) на година. Много е важно да имаме надеждна правна защита по отношение на шотландското уиски и искаме от обяснения от британското правителство за политиката в този аспект”, добави министърът.

В производството на уиски са заети над 20 000 служители.

Браун посочи още, че е недопустимо британският кабинет да сключва „търговски сделки, които заплашват стойността и репутацията на шотландски тепродукти“, сочейки към „бъркотията, която е в основата на позицията на правителството на Обединеното кралство за Брекзит.

„Трябва да сме сигурни, че всяко бъдещо споразумение ще бъде в полза Шотландия и няма да застраши прехраната на нашите земеделски стопани и производители,“ каза министърът.

Великобритания реши да напусне ЕС на референдума, проведен на 23 юни 2016 г. Привържениците на раздялата с европейската общност бяха с 3 процента повече от опонентите си.

На 29 май британското правителство задейства процедурата за излизане на страната от общността, която трябва да приключи през март 2019 година.

- реклама -