Шотландия съд решение Джонсън парламент

Шотландски съд обяви разпускането на британския парламент за незаконосъобразно

Апелативният съд на Шотландия в сряда обяви решението на британския премиер Борис Джонсън да прекрати дейността на парламента за „незаконосъобразно“.

Решението е по дело, заведено от депутати и определено за обжалване от правителството.

То отменя предишно решение на Шотландия, което проправи пътя на Джонсън да прекрати сесията на парламента във вторник до 14 октомври – само няколко седмици преди Великобритания да напусне Европейския съюз.

Правителството обаче веднага заяви, че ще обжалва решението пред върховния съд в Лондон.

Адвокат, участващ в завеждането на делото в Шотландия, предложи той да бъде изслушан веднага следващия вторник.

Съдиите във върховният граждански съд в Шотландия постановиха, че съветът на Джонсън към кралицата да преустанови работата на парламента „е незаконен, защото има за цел“ да възпрепятства работата на парламента,.

Делото е заведено от 78 британски депутати, които обвиняват Джонсън, че се опитва да затвори устата на критиците на плана си да напусне ЕС следващия месец без сделка с Брюксел.

Правителствен говорител каза: „Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме във Върховния съд на Обединеното кралство. Правителството на Обединеното кралство трябва да представи силна вътрешна законодателна програма. Преустановяването на дейността на парламента е законният и необходим начин за постигането на това.“

Той отбеляза, че отделно дело, заведено във Върховния съд в Лондон миналата седмица срещу прекратяване на парламентарната дейност, се е провалило.

- реклама -