Шотландия

Шотландия: Нов референдум за независимост е много вероятен

Втори референдум за независимост е „много вероятен“ след като Обединеното кралство избра да напусне ЕС. Това заяви шотландския първи министър Никола Стърджън. Тя обяви, че „демократично неприемливо“ Шотландия да се изправи пред перспективата да бъде изхвърлена от ЕС против нейната воля.

Стърджън заяви недвусмислено, че шотландското правителство подготвя друг референдум за независимост.

Шотландците гласуваха 62% за оставане в ЕС, срещу 38% за Брекзит.

ШотландияШотландският кабинет се събира утре, за да обсъди следващите си стъпки. Първият министър, обаче, заяви: „След кампания, която се характерезира в останалата част на страната със страх и омраза, моите приоритети в следващите дни и месеци е да действам за най-добрия интерес на Шотландия по пътя на обединението“.

„Нека бъда ясна по този вапрос. Независимо от това, което се случи в резултат от тяхното излизане, Англи, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат винаги нашите най-близки съседи и най-добри приятели и нищо не може да промени това. Но не искам да остане никакво съмнение. Горда съм с Шотландия и начина, по който гласувахме вчера“

През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания.

- реклама -