Шотландия вето

Шотландия може да наложи вето на Брекзит

Шотландия може да наложи вето на Брекзит, заяви в интервю за ВВС Никола Стъджърн – първи министър на страната.

Тя заяви, че предолага че „Холируд“, както наричат още шотландския парламент може да блокира излизането на Великобритания от ЕС.

В петък жителите на Обединеното кралство решиха да напуснат съюза, като на историческия референдум това пожелаха 52% от гласувалите, срещу 48 на сто против.

Шотландия обаче гласува различно – там 62 на сто от населението посочи, че иска да остане в ЕС.

Запитана от ВВС какво ще прави шотландския парламент, Стърджън заяви, че ще поиска „Холируд“ да не дава своето законодателно съгласие за напускането на Великобритания от ЕС. „По този въпрос, проблемът е дали ще трябва да има гласуване в парламента или гласувания на законодателство, което изключва Кралството от съюза. Ако погледнем въпроса от логическа гледна точка, трудно ми е да повярвам, че няма начин да се изпълни това условие – предполагам, че правителството ще приеме различен подход по въпроса и ще видим къде ще приключат дискусиите“.

Шотландия ветоПартията на Стърджън държи 63 от 129 места в шотландския парламент. Независимо от това, първия министър ще търси одобрението му, за да не се допусне накърняване на интереса на шотландците. „Ако шотландския парламент отсъди на база какво е правилно за Шотландия, то тогава вероятността да кажат, вижте ние няма да гласуваме за нещо, което е против шотландския интерес, то тогава на масата се поставя въпроса за законодателни мерки“.

По-рано през деня Никола Стърджън обяви, че тя и нейните колеги започват преговори с Брюксел за оставането на Шотландия в ЕС.

- реклама -