В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода.
В някои страни е позволено добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат, емулгатори и други.
У нас, под наименованието „майонеза“ се предлагат най-различни продукти, които си приличат само по това, че са с бледа кремообразна структура. От асоциация „Активни потребители“ искат да се приеме национален (доброволен) стандарт за майонезата.
Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав. Сосовете без яйца да не носят наименованието „майонеза“, а производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.