Шофьорът убиец най-вероятно е влязъл в Германия по Балканския маршрут

Шофьорът на камиона, който се вряза в коледния базар в Берлин и уби 12 души, е най-вероятно бежанец от Пакистан. Предполага се, че е влязъл в Германия, като е преминал по Балканския маршрут, съобщи Welt, като се позова на разследващите органи. Пристигнал е през декември 2015 година.

Той е поискал убежище в страната на 16 февруари 2016 година

Обитавал е лагер за бежанци край Берлин. Полицията не съобщава той да е бил съпричастен към радикални групировки. Използвал е обаче различни самоличности. Полицията го идентифицира като Навед Б. от Пакистан.

Германските специални сили извършиха обиск в бежанския център, разположен в закритото берлинско летище Темпелсхоф, където е живял мъжът. Разпитани са четирима млади обитатели на бежанския център.

Очевидец съдейства на берлинската полиция за задържането му, съобщи телевизионният канал ZDF.

„По съобщения на медиите, един от очевидците на станалото е преследвал заподозрения 2 км и уведомил полицията за координатите му”, каза в ефир от местопрестъплението репортер на ZDF.

ZDF информира, че от Брайтшайдплац нападателят побягнал на изток пред парка Тиргартен. Очевидец на станалото на коледния базар го видял и започнал да го преследва. По-късно дал показания в полицията, благодарение на които атентаторът бил задържан.

Заради трагедията на берлинския коледен базар в Германия за днес е обявен национален траур, съобщи ТАСС. Знамената на държавните учреждения ще бъдат свалени наполовина.

- реклама -