Снимка: Dir.bg

Шофьорът на автобуса от катастрофата в Бургас твърди, че човек в Турция е организирал трафика

Бургаският Окръжен съд заседава по  мярката за неотклонение на 15-годишния сириец Омар, за когото прокуратурата твърди, че е шофирал автобуса, който помете и уби на място двама полицаи.

Според обвинението, Омар е извършил тежко умишлено престъпление и трябва да получи постоянен арест.

Събрани са достатъчно свидетелски показания, че именно 15-годишният сириец е шофирал автобуса, съобщи в залата прокурорът.

Окръжният прокурор Димитър Узунов определи като „фрапантен удар срещу държавността в Република България случая, при който Омар Мухамад Али Аднан  – сирийски гражданин, управлявал автобус с мигранти, за което има много свидетелски показания, включително и на служители на „Гранична полиция“,

и, вместо да спре пред полицейския автомобил с включена сигнализация е увеличил скоростта на автобуса и е блъснал полицейската кола, като е причинил смъртта на двама полицаи.

Най-интересният въпрос в случая – за възрастта на Омар. Всъщност, той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия.

Прокурор Узунов заяви, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Всичко това предстои да бъде изяснено.

Тройна-техническата експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не.

Самият Омар пред съда заяви, че е видял полицейския автомобил в последния момент. Натиснал е спирачки, но те не са се задействали.

Той се призна за виновен и поиска да не остане в следствения арест. Каза, че престъплението не е умишлено. Неговият служебен адвокат обаче определи искането на Окръжната прокуратура за основателно и поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Ако се докаже, че Омар е непълнолетен, редуцираното наказание, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е причинил като престъпление.

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

- реклама -