Олимпиадите Шиндзо Абе, Томас Бах, Олимпиада

Шиндзо Абе поиска отлагане на Олимпиадата с една година, МОК се съгласи

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че Япония е поискала отлагане на Олимпиадата в Токио с година.

Това съобщиха световните агенции.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обяви, че предложението е прието. Япония и МОК се съгласиха Олимпийските игри да се проведат не по-късно от лятото на 2021 година. Така Олимпиадата в Токио официално стана първата в историята, която е отложена.

Изпълнителното бюро на МОК започва да работи по сценария за отлагане на игрите, защото има много неща за уточняване. Трябва да се съгласуват всички календари на международните федерации и куп логистични проблеми.

“Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза премиерът на Япония. Решението е огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума бе огромен. Олимпийските игри, които са ставали свидетел на бойкоти, терористични атаки и протести, но се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.

МОК бе под огромен натиск в последните дни да отложи Игрите, насрочени за 24 юли-9 август.

Подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, като много от тях изразиха опасенията си, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието.

В резултат на заразата редица олимпийски квалификации бяха отложени, а международните пътувания – ограничени. В неделя МОК заяви, че ще вземе окончателно решение “в рамките на следващите четири седмици”.

Но след като последователно Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои отбори, а Американският олимпийски комитет и Световната лекоатлетическа федерация се присъединиха към тях с призиви за отлагане, съдбата на Игрите в Токио бе предрешена.

Столицата на Япония е похарчила около 12.6 млрд. долара за провеждане на Олимпиадата, според последния ѝ бюджет. Според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план.

Освен това отлагането ще бъде и голям удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието, провеждащо се на всеки четири години, за големи приходи.

Това не е първият път, в който Токио няма да направи игрите в насрочените дати. Япония трябваше да бъде първата азиатска страна-домакин на Олимпиадата през 1940. Страната обаче се оттегли поради международен натиск заради войната си с Китай.

- реклама -