Шиндзо Абе

Шиндзо Абе и Доналд Тръмп разговаряха за изстреляните от Пхенян ракети

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор за изстреляните от Северна Корея балистични ракети, съобщи агенция „Киодо“.

Япония и САЩ потвърдиха позициите си, че действията на Пхенян са явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и открито предизвикателство към международната общност, заяви премиерът на Япония пред журналисти. Според него последните действия на Северна Корея представляват нов етап в заплахите на КНДР.

Доналд Тръмп е допълнил, че „САЩ са 100 % заедно с Япония и поиска да предам думите му на японския народ“, каза още Абе. Той подчерта, че желае да продължи сътрудничеството с Вашингтон и Сеул.

North Korea

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в сряда извънредно заседание във връзка с изстреляните от Северна Корея ракети, съобщава АФП. Срещата, насрочена за 17.00 часа българско време, беше инициирана от Съединените щати и Япония.

Вчера Северна Корея извърши изстрелване на четири балистични ракети. Това е втори подобен тест с балистични ракети от началото на годината от страна на КНДР. Три от ракетите са прелетели около 1000 км. и са паднали в изключителната икономическа зона на Япония. По-рано севернокорейската агенция ЦТАК съобщи, позовавайки се на властите в Пхенян, че целта на този тест е било да се отработи евентуален ракетен удар срещу американски военни обекти на територията на Япония.

- реклама -