Микаела Шифрин
Снимка: twitter.com/fisalpine

Шифрин взе първа световна титла в гигантския слалом

Микаела Шифрин спечели за първи път в кариерата си световната титла в гигантския слалом. Това стана, след като тя стигна до победата в Куршевел, Франция. Американката завърши пред Федерика Бриньоне от Италия, а норвежката Рагнилд Мовинкел остана с бронз.

27-годишната Шифрин вече има общо 13 отличия от световни първенства. Седем от медалите са златни, три – сребърни и три – бронзови.

Шифрин започна деня като фаворит за първото място и поведе след първия манш. Тя изпревари с 0.12 секунди французойката Теса Уормли, а Бриньоне остана трета.

Във втория манш американката допусна малка грешка в долната част на трасето, запази аванса си. Бриньоне, шампионка в алпийската комбинация, остана на второто място с 0.12 секунди пасив. Мовинкел спечели втори медал в кариерата си на световни първенства с 0.22 секунди изоставане.

Теса Уорли падна във втория манш и не завърши състезанието.

Титлата на Шифрин е първа индивидуална за САЩ на световното първенство във Франция. Заедно с тази в смесеното отборно състезание в паралелния слалом, американците вече имат два златни медала. С по толкова са още Швейцария и Италия.

Двете български скиорки останаха извън челните 30 на състезанието в Куршевел. Луиза Бертани се класира на 35-о място с общо време 2:16.28 минути. Юлия Златкова се класира на 42-а позиция с 2:25.78 минути.

- реклама -