Микаела Шифрин
Снимка: twitter.com/fisalpine

Микаела Шифрин спечели за пети път Световната купа

Микаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за пети път в кариерата си. Това стана, след като тя завърши пета в спускането в норвежкия зимен център Квитфиел.

„Всъщност е доста странно. При Световна купа винаги е трудно да обяснявате какво е чувството в деня, в който я спечелите, ако не сте победили в състезанието. Но започнах да свиквам с усещането“, каза Шифрин. Предишните пъти са през 2017, 2018, 2019 и 2022 г.

С петото място тя има 796 точки аванс пред швейцарката Лара Гут-Бехрами. До края на сезона има седем състезания, а победа носи 100 точки. При жените само австрийката Анемари Мозер-Прьол има повече Световни купи от Микаела Шифрин – шест. Пет трофея има и Марк Жирардели от Люксембург. На върха е Марсел Хиршер от Австрия с осем.

Иначе спускането беше спечелено от Кайса Викхоф Лий. Тя стана първата жена от Норвегия, триумфирала в състезание в скоростна дисциплина. Предишният най-добър резултат на Лий в спускане беше второто място в Кортина Д’Ампецо преди два месеца. Миналия месец тя раздели бронзовия медал в супергигантския слалом на Световното първенство с австрийката Корнелия Хютер.

Италианката София Годжа остана втора на 29 стотни, но взе малкия кристален глобус в спускането. Това е трети пореден глобус за нея и общо четвърти в кариерата ѝ.

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Корин Зутер от Швейцария завърши трета. Тя изостана на 41 стотни от Лий.

- реклама -