Микаела Шифрин
Снимка: twitter.com/fisalpine

Шифрин изравни рекорда на Стенмарк по победи

Микаела Шифрин спечели гигантския слалом в Оре и записа името си в историята на ските. За 27-годишната Шифрин това е победа номер 86 в състезанията от Световната купа. Така тя изравни постижението Ингемар Стенмарк, номер едно в света по този показател. В съботя тя може да изпревари легендарния швед.

Освен това американката си осигури и Малкия кристален глобус в дисциплината. Тя го добавя към отличието в слалома и Големия кристален глобус, които вече спечели този сезон. Досега Шифрин беше печелила титлата в гигантския слалом само веднъж в кариерата си – през 2019 г.

„Впечатляващ ден. Знаех, че няма да ми бъде никак лесно, но съм щастлива, че спечелих. Имах проблем с видимостта още в началото на състезанието. Във втория манш беше още по-трудно. Невероятно е, че печеля. Може би след голямата световна купа втората ми мечта беше да взема купата в гигантския слалом. Но аз научих, че съм я спечелила още преди да стартирам, така че нямаше какво да избирам и карах просто за победата“, заяви петкратната носителка на Световната купа.

Шифрин спечели състезанието с общо време от 1:54.64 минути. На второ място остана италианката Федерика Бриньоне на 0.64 секунди. Третото място беше за представителката на домакините от Швеция Сара Хектор. Словачката Петра Влъхова, французойката Теса Уорли и Валери Грение допълниха Топ 6.

Днешният успех на Шифрин ѝ донесе и още един рекорд. За нея това е победа номер 20 в състезания в гигантския слалом, което я изравни на върха във вечната класация с швейцарката Френи Шнайдер.

- реклама -