Микаела Шифрин

Шифрин изравни рекорда на Линдзи Вон по победи

Микаела Шифрин изравни рекорда на Линдзи Вон по победи за Световната купа. Това стана, след като тя спечели гигантския слалом в Кранска Гора (Словения).

Американката триумфира с 1:52.53 минута, като беше най-бърза и в двата манша. Тя изпревари със 77 стотни италианката Федерика Бриньоне и с 97 стотни действащата световна шампионка в дисциплината Лара Гут-Бехрами.

Така и тя, и Вон са с по 82 победи. Шифрин може да подобри постижението на Вон при нова победа в нощния слалом във Флахау във вторник. Тогава пред нея ще остане само общият рекорд на Ингемарк Стенмарк от 86 победи.

27-годишната американка изкрещя от радост, когато пресече финалната линия. Този неин успех идва малко повече от 10 години след първата ѝ победа. Тя беше на 20 декември 2012 година в слалом в Оре (Швеция). В бляскавата си кариера тя е спечелила 51 слалома, 17 гигантски слалома, 5 супергигантски слалома, 5 паралелни слалома, три спускания и една алпийска комбинация.

„Бях толкова нервна в това състезание. Не знам защо, може би заради 82-а победа. Исках само да карам добре… Не мога да повярвам. Беше битка, но условията бяха невероятни“, каза Шифрин пред FIS TV.

Тя също е двукратна олимпийска и шесткратна световна шампионка.

Италианката с български паспорт Луиза Бертани отпадна в първия манш. Тя го завърши на 60-о място с 59.75 секунди.

Микаела Шифрин води в генералното класиране за Световната купа с 1115 точки. Петра Влъхова (Словакия) е втора с 696 точки, Уенди Холденер (Швейцария) има 519.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината италианката Марта Басино запазва водачеството си с 425 точки. Шифрин има 400, Лара Гут-Бехрами е с 357 точки.

- реклама -