шествие жени 8-ми март искания домашно насилие права полове

Шествие в подкрепа на равенството на половете и срещу домашното насилие на женския празник в София

Шествие за правата на жените в София за трета година в Международния ден на жената.

Събирането на участниците започна в 18 часа пред Министерския съвет.

Самото шествие тръгна от триъгълника на властта в 19:30 часа към Орлов мост.

„Шествието цели да напомни, че това, по-скоро е ден за политически разговор и активизъм за постигане на равнопоставеност на половете в България“, заяви Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените, които за трета поредна година организират шествието в партньорство с други организации.

„Шествието има пет искания.

Първото и най-важно е свобода от насилие и справяне с насилието над жените и домашното насилие, което е провокирано от стереотипите за ролите на мъжете и жените в обществото. Второто искане е гарантиране на репродуктивните права на жените, т.е. справяне със заплахата, която грози България от забрана на абортите. Третото, което искаме е равнопоставеност не само в обществената сфера, но и в дома като разбием стереотипа, че домашната работа задължително е женска.

 

Четвъртото искане е социално-икономическа равнопоставеност на жените, т.е. да бъде преодоляна разликата в заплащането на труда. Петото ни искане е овластяване на всички уязвими групи жени и гарантиране правата на мигрантки, жени от малцинствата, жени с увреждания и др.”, обясни исканията Дерменджиева и добави, че жените и момичетата не са съгласни да ги е страх да ходят сами по улиците вечер, както и, че не приемат сексистките шегички, с които се сблъскват ежедневно.

Според Глория Филипова от фондация „Билитис“, които са съорганизатори на шествието, големият проблем е липсата на права от домашно насилие на хора от ЛГБТ обществото. „Живеем в патриархално общество, в което жените са подчинени. От там излизат много проблеми като се започне от липсата на закрила в случай на домашно насилие, липса на закрила от престъпление от омраза, защото си гей. Тези престъпления не са включени в нашето законодателство“, каза Филипова и добави, че до разследване се стига само ако има телесна повреда.

Проблемите могат да се решат, но затова е необходима политическа воля достатъчно, за да се постигнат всички нужни промени.

„Престъпленията на база пол не влязоха заедно с промените на ГЕРБ. Вече имаме домашното насилие в Наказателния кодекс, но насилието над жените не е само домашно. То е сексуално насилие на работа, в училище, в университета“, добави Глория Филипова.

Жените настояха още да се приемат всички сигнали за домашно насилие насериозно и да се реагира светкавично. Те искат и още по-тежки наказания за насилниците.

- реклама -