Шествие в Белград по повод година от убийството на Оливер Иванович

На площада пред Философския факултет в Белград стартира протестното шествие по повод една година от убийството на Оливер Иванович, предаде сръбският портал Б92.

Гражданите се събират в центъра на Белград и ще преминават през централните улици на столицата до храма „Свети Сава“.

Протестният митинг е организиран по инициатива на „1 от 5 милиона“, а едно от исканията на протестиращите е откриването на извършителя на убийството на Оливер Иванович.

Шествието стартира с обръщение на актьора Бранислав Трифунович. Той помоли гражданите да се отправят в мълчание към храма.

Организаторите отбелязват, че по време на шествието няма да има музика, песни и шум, но събраните граждани ще носят свещи.

Изявления на убития Иванович в момента се чуват по високоговорител, съобщава репортер на Б92.

Милена Иванович, вдовицата на загиналия лидер на Гражданската инициатива „Свобода, демокрация, правда“ (ГИ СДП) обяви, че няма да участва в това събитие, защото не желае смъртта на съпруга й да бъде „политизирана“.

Тя отбеляза годината от смъртта на съпруга си в храма „Св. Сава“ тази сутрин със сина си Богдан, където свещи бяха запалени от сръбския президент Александър Вучич, министър-председателя Ана Бърнабич и министър на отбраната Александър Вулин.

Пред сградата на ГИ СДП в Косовска Митровица, където лидерът на партията бе убит в този ден миналата година, тази сутрин също бяха запалени свещи.

Оливер Иванович бе убит на 16 януари 2018 г. пред сградата на ГИ СДП в Косовска Митровица, а обществеността все още не е информирана дали е постигнат напредък в разследването на случая. БГНЕС припомня, че първият протест бе организиран на 8-ми декември 2018 г. поради пребиването с метални пръти на лидера на „Сръбска левица“ Борка Стефанович. Той бе жестоко пребит, заедно с още двама негови активисти преди партийна среща в Крушевац на 23 ноември. Поради окървавената му риза и глава участниците в протестите носят транспарант – „Стоп за кървавите ризи“.

Организаторите на протестите срещу режима на Вучич искат да получат 5 минути по РТС, за да може гражданите да бъдат информирани за протестите, оставките на директора и на главния редактор в телевизията, задържане на поръчителите и убийците на Оливер Иванович, както и тези на побоя над журналиста Милан Йованович. Те искат и оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович.

- реклама -