Шестото чувство на майките и защо мама знае всичко

Всички знаем, че шестото чувство при жените е по-силно от това при мъжете. Специалистите обясняват тази разлика с натурата на нежния пол. В повечето случаи жените са по-емоционални, по-малко логични и рационални от мъжете. Те влагат чувства във всяко свое действие и това им дава възможност да опознаят себе си по-дълбоко и да свикнат да слушат вътрешния си глас.

Забелязали ли сте как, докато околните се чудят защо бебето плаче, майка му отива при него и знае дали то е гладно, напишкано или просто иска да го гушнат?

НАЧАЛОТО НА ШЕСТОТО ЧУВСТВО

Много учени смятат, че природата е надарила жените със силна интуиция, за да може да се продължи човешкият род. Така нареченото шесто чувство обикновено се появява по време на бременността. В бъдещата майка се включва някакъв сигнал за самосъхранение и за постоянно предпазване на корема. Освен това болшинството от бременните жени стават по-спокойни и по-толерантни към половинките си. Като че ли природата ги подтиква да правят компромиси, за да запазят семейството, от което се нуждае всяко дете – мама и татко.

Неслучайно бременната жена става по-суеверна – нещо отвътре я подтиква да бъде по-предпазлива от обикновено.

Когато децата пораснат майката предчувства случки от живота на децата си, тя се тревожи/понякога повече от колкото трябва/, но усеща тревогата, радостта на децата си.

МНЕНИЕТО НА УЧЕНИТЕ

Специалистите в областта на психологията работят на базата на наблюдения и анализи. Те твърдят, че интуицията, която ни води по пътя към знанията за майчинството, в действителност е мощна генетична памет. Опитът на предците ни се съхранява като невидима енциклопедия в жените и се събужда точно в момента, когато е необходимо.

 Случвало ли ви се е да знаете диагнозата на педиатъра още преди да сте завели детето си при него? И сигурно лекарят на бебето ви ви е казвал: „В този случай се води от интуицията си и мъничето ще бъде добре“.

Нормално е в някои случаи майката да знае повече за своето бебе от педиатъра. Тя прекарва с детето по-голямата част от денонощието и има най-прецизни наблюдения върху неговото всекидневие.

МАЙКА ЯСНОВИДКА

Не мислете, че като родите, ставате ясновидка. Просто интуицията ви започва да работи на пълни обороти. Това е обяснението на специалистите и за предчувствията на жената. Много често майката хваща детето си точно преди да падне от високата пързалка или пък го облича по-леко от препоръките на бабите в студения сезон.

Думата интуиция има латински произход и означава „да се вгледаш вътре“, „съзерцание“.

Вярвате или не, майчина интуиция има. На жената й се дава дар – необясним, недоказан с формули и теореми, но много силен и много скъп. Вслушвайте се в майчината си интуиция, дори и да чувате от мъжа си: „Това са глупости!“.

 

- реклама -