сн. БГНЕС/архив

Шестима загинаха в златна мина в Китай

Десет работници са били затрупани при пожар в златна мина в провинция Шандун в източен Китай. Четирима са спасени и откарани живи в болница, където състоянието им е стабилизирано, съобщава ТАСС.

Инцидентът е станал в ранните часове на сутринта, когато работниците са изпълнявали задачи по поддръжката на минно оборудване в златната мина „Каоджиава“..

Около 200 военнослужещи участвали в спасителната операция, които продължили до късно вчера следобед, защото ставало въпрос за намирането на шестимата изчезнали работници, които най-накрая са намерени мъртви.

Властите са започнали разследване за случилото се в мината, която работи повече от 30 години.

В друга златна мина в същата провинция е регистриран взрив в началото на януари, при който 10 работници загиват, а други 11 са спасени след две седмици, затворени под земята.

Инцидентът накара властите да инициират кампания за преглед на условията за безопасност в минната индустрия, особено в мините за въглища, които продължават да регистрират висок процент на аварии, въпреки че през последните години броят на инцидентите със смъртен изход е намалял значително.

- реклама -