DCIM101MEDIADJI_0410.JPG

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи отново

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи отново. Той е бил включен обратно в енергийната система на страната днес сутринта, в 8:03 часа, съобщават от атомната централа.

Блокът беше спрян планово на 10 декември, след като в процеса на експлоатация бяха регистрирани индикации за пропуск на топлоносител в трети парогенератор.

Изпълнени са всички необходими дейности за локализиране и отстраняване на пропуска. Извършените проверки показват, че системите и съоръженията на блока работят нормално. В съответствие с изискванията за безопасна експлоатация.

Съгласно технологичния регламент, мощността на шести блок се повишава поетапно. Пети блок продължава да работи с пълно натоварване на мощността.

Шести блок беше спрян на 10 декември 2022 г. сутринта. Причината –  отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор.

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск

беше взето решение за спиране на ядрената мощност,

преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент, обясниха тогава от централата.

Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността, посочиха още оттам.

- реклама -