Шест правила за хранене, способстващи дълголетието. Тях разкрива експертът по регенеративна медицина Амир Хан пред „Експрес“.
Според него на първо място е необходимо да се обърне внимание на качеството на консумираното месо и риба.
Специалистът препоръчва да се даде предпочитание на селскостопанските продукти, тъй като към тях не се добавят консерванти и други вредни за здравето елементи.
На второ място трябва да се сведе до минимум консумацията на храни с висок гликемичен индекс и да ги замените със сложни въглехидрати, съдържащи се в някои зърнени храни, плодове и зеленчуци. Намаляването на общия брой консумирани калории също може да увеличи продължителността на живота, отбелязва Хан.
Освен това той препоръчва добавяне на калций и магнезий към менюто.
„Калцият може да предпази от рак, диабет и сърдечни заболявания, както и да понижи кръвното налягане. Магнезият е необходим за усвояването на калция, така че храните, богати и на двете, са от съществено значение“, обясни лекарят.
Когато приготвяте храна, внимавайте с избора на подправки, предупреди Хан. Като цяло добавките имат благоприятен ефект върху здравето, но експертът призова да не се прекалява със солтa.